Alkohol je prevít, říká „Ta, co byla tlustá“

Obezitoložka Dita Pichlerová má nesporné kouzlo osobnosti. Byť přiznává, že s mnohými jejími klienty je hubnutí jen marný boj, já jsem se během rozhovoru rozhodla, že shodím pět kilo, abych svůj BMI, který už už mířil ke střední nadváze, dostala na pomezí normy a mírné nadváhy (nemá smysl se pouštět do žádných větších akcí, twiggy ze mě nebude a po dietách, kterými se člověk nadmíru trýzní, se kila vrací jako jo-jo).

Měla jsem ze svého rozhodnutí radost. Tu mi ale zkazila zase Dita Pichlerová, když jsme si pak ještě ten večer psaly nějaké doplňovací maily a rozebíraly vliv alkoholu na hubnutí. Problém totiž nejsou jen tekuté kalorie rozpuštěné ve sklenicích vína a škopcích piva, ale…

Více se dozvíte níže… a ještě více pak v časopise KONDICE, kde právě náš rozhovor vychází. A já si dala během posledních necelých dvou měsíců několik suchých týdnů a dost suchých dní. A mám tři kila dole. Ale až sundám to pětikilo, vrátím se k tobě, má večerní skleničko vína! 🙂

Málokde se lže tolik jako v ordinaci obezitologa. Pacienti s desítkami kil navíc se stydí přiznat k tomu, co všechno snědli a vypili. Doktorka Dita Pichlerová si pomáhá speciálními koeficienty, kterými násobí přiznané množství sladkostí, panáků, chipsů… Hledat pravdu a cestu ven z bludného kruhu obezity dokáže i díky tomu, že sama má hubnutí za sebou. „A moc dobře znám ty výmluvy a vytáčky. Jako bych se slyšela.“ 

Když jsem přišla, přistihla jsem vás tady v restauraci s dezertem a sklenicí aperolu. Musím říct, že jste si mě tím získala, na obezitoložku pěkné odpolední menu.

Miluju sladké a mám ráda víno, sekt. Jím standardně zdravě, racionálně, ale občas si dám dezert, dopřeju si skleničku, zvlášť po těžkém dnu. Ale jakmile skončíme povídání, běžím do expresky si zacvičit.

Váhu daří i s dortíky udržet?

Hlídám se. Když to nějak vystřelí, nasadím zase razantnější omezení. Když člověk hubne, nesmí tohle dělat vůbec. Podle mě ani nefunguje takové to, nedám si dezert denně, dám si ho jen obden. Jsou to spouštěče, je lepší si sladké v době hubnutí odříct, pak na něj trochu zapomenete…

Vy jste ale v jednom rozhovoru líčila, jak moc jste byla na sladkém závislá. Jak se vám to povedlo na něj na čas „zapomenout“ tak, abyste neprožívala muka?

Bažení mám dodnes. Na cukru je stejná závislost jako na alkoholu nebo na drogách, i když to není závislost fyzická. Člověku, co miluje sladké, se při magnetické rezonanci rozsvítí stejná centra jako alkoholikovi, když uvidí lahev. V první fázi se to musí utnout úplně, detox. První týden: katastrofa. Druhý týden: lepší, ale vlastně pořád katastrofa. Až tak čtvrtý týden si člověk začne zvykat. Musela jsem to udělat stejně. Tehdy jsem pracovala na IKEMu a odpoledne pro dceru do školky jsem chodila okolo cukrárny. Tak jsem si cestou koupila jeden, ale často dva větrníky, doma si pak udělala cappucino nebo latté a k tomu ty zákusky snědla. Když jsem začala hubnout, musela jsem chodit jinou cestou. Jak úchyl, ale nešlo to jinak. Večer u televize…  vám myšlenky neutíkají k chipsům nebo k něčemu dobrýmu ve spíži?

Když si dám skleničku dobrého vína, tak nepotřebuju mlsat. Ale obávám se, že pokud budu chtít pár kilo shodit, že mi „zakážete“ i to víno, viďte?

Nezakážu, ale doporučím vám alkohol v době, kdy budete chtít shodit, vysadit. Nebo alespoň výrazně omezit. Když se musí váš metabolismus poprat s alkoholem, nemůže se věnovat rozkládání tuků, má co dělat, aby organismus očistil. Takže když se třeba popíjí během grilování, požírají se tučné kousky masa nebo grilované sýry, tak tělo primárně odbourává ta vína a piva a panáky, ale ten tuk ne.

V rozhovorech s vámi jsem ale četla, že sklenička vína, nebo dvě nevadí.

Pokud nehubnete a máte vyvážený příjem a výdej energie, pak si jako žena můžete dvě tři deci vína denně klidně dát, určitě lepší, než týden abstinovat a pak na jeden zátah vypít litr. Ale pokud chcete zhubnout, pak i ta sklenička vína může na 24 hodin metabolismus zablokovat, každý člověk to má totiž jinak, vaše tělo by možná tu skleničku hravě zvládlo a ještě by odbouralo tuky, ale kdo ví. Tohle bohužel nevíme. Proto při hubnutí doporučuju co nejvíce dnů úplně bez alkoholu. Sklenička alkoholu je sice dobrá na srdce, ale jinak je alkohol prevít, bacha na něj.

Celý rozhovor s Ditou Pichlerovou v dnešním vydání časopisu KONDICE.

2018-08-29T11:51:52+00:0029. srpna 2018|Aktualita, Život|