Rozhodit vlasy do větru a nadechnout se…

Ta s těmi šedými vlasy mohlo by být její indiánské jméno. Ale barva vlasů osobnost TEREZY HOFOVÉ netvoří, jen dokresluje. Neokoukaná
herečka a přemýšlivá a svobodomyslná žena se ve třiceti vypravila „na zkušenou“ na Island. Nedávno se vrátila. S manželem a dcerou. Ale
islandský „vítr do vlasů“ chytá dál.

Náš rozhovor vychází v časopise GLANC.

(…)

Co vám tady chybí z Islandu?

Svoboda. Ta uvolněná společnost. Tam přijedu, převleču se, rozhodím vlasy do větru a nadechnu se.

Tady to nejde?

Snažím se, ale je to opravdu jiné prostředí. Islandská společnost je liberálnější, uvolněnější, svobodnější. Nejsem ale negativní vůči Česku, život tady má spoustu jiných výhod, máme třeba víc životních alternativ. Island je do jisté míry izolovaný, je to ostrov, lidé jsou závislí na dovozu, nic moc se tam nevypěstuje, my si taky můžeme jen tak vlakem zajet na výstavu do Vídně nebo do Berlína. Oni musí být víc svobodní vnitřně.

Často říkáte, že jste si tam uvědomila svoje ženství, a to i ve smyslu emancipace. Opravdu až tam?

Měla jsem to v sobě vždy, ale tam jsem to nějak logicky dokázala převést do praktického života, tam je rovnost přirozená, obecně ve Skandinávii. Tady už to víc vnímám mezi mladými lidmi, kluci jsou citlivější, empatičtější, existuje mnohem víc nesexuálních vztahů mezi holkama a klukama. Hurá! V mé generaci ale muži pořád nějak zoufale touží tahat za šnůrky.

Podle mě je důležitý říkat, že nechceme být stejné jako muži, nejde o stejnost, ale o rovnost.

Přesně. Holky jsou jiný než kluci a je to dobře, já nechci být kluk. I na mé holčičce, která je vychovávaná genderově neutrálně, je vidět, že “je holčička”, jak vnímá svět, jak si hraje, jak se vztahuje k okolí… Tady se říká: „Feministky jsou ty ženský, které chtějí být jak chlapi“ Ne, děkuji, nechci. Nechci být jako chlap, ale chci mít stejný nárok na to, co máš jako chlap ty. Jsem ráda, že jsme různí a můžeme se doplňovat.

To slovo je pořád zakleté, kolikrát mi nějaká žena v rozhovoru řekne: „Nejsem žádná feministka, ale…“ a pak prohlásí nějaký jasný feministický postoj. Ale probůh není „feministka“.

Protože to pořád vnímají jako urážku a já to chápu. Nicméně já se o tom ráda bavím, vysvětluju.

Island je země, která je vystavená syrovým přírodním podmínkám. Bavilo mě, jak jste někde řekla, že kontinentální Evropané často žijí zajetí mýtu o Islanďanech, kteří „souzní“ s přírodou, přitom Islanďané jsou rádi, že tou svou krutou přírodou rychle projedou autem a už jsou doma v pohodlí. Je to tak?

Islanďani přírodu respektují, silně ji vnímají, protože na sebe pořád upozorňuje, ale taková ta esoterická představa souznění s přírodou je fakt mimo. Příroda na Islandu je krutá a Islanďané to dobře vědí. Výkyvy počasí jsou obrovské, od islandských časů taky víc sleduju předpovědi počasí. A propos, musím teda říct, že tohle léto obzvlášť citlivě vnímám ten český slovník předpovědi počasí.

V jakém smyslu?

„Bude krásně.“ To znamená, že bude sucho, nebude pršet, bude svítit slunce. „A bude ošklivo.“ Tedy bude pršet, teploty klesnou… v kontextu letošního léta je to absurdní. Jsou ohromná sucha, když je takovéto sucho a vedro, tak to přece není hezky. Pro přírodu a potažmo ani pro nás …

Vím, že jste ekologicky smýšlející člověk, ale daří se vám třeba něco měnit ve svém okolí?

Tak snad. Myslím, že se mi obecně daří věci dávat malinko do pohybu nějak podprahově, ráda si povídám – o ekologii, nebo i o feminismu. Myslím, že jsem už pár lidí inspirovala třeba k tomu, aby vyrazili do světa a zkusili si něco venku, nebo ty moje šedý vlasy… Bývala jsem jedna z mála, už nejsem. A co se mi opravdu povedlo, že jsem tak dlouho prudila na natáčení Dámy a krále na Nově, že máme strašnou spotřebu plastového nádobí, pytle odpadu každý den… a produkce Bionaut skvěle zareagovala. Na přípravě pokračovaní, které teď probíhá zrušili plastové kelímky, všichni jsme vyfasovali lahev na vodu a termohrnek. Uvidíme, co půjde dál. To jsou moje malý vítězství.

Celý rozhovor s Terezou Hofovou si můžete přečíst v časopise GLANC.

2018-08-22T08:30:40+00:0022. srpna 2018|Aktualita, Show|